Dieta w kandydozie

images

Witajcie! Dziś temat związany z zakażeniem organizmu grzybami z rodzaju Candida występującymi na całym świecie. Candida albicans (inaczej bielnik biały)  – jest gatunkiem, który naturalnie występuje w jelitach i przewodzie pokarmowym człowieka oraz w błonach śluzowych jamy ustnej, skóry i pochwy. Nie jest on gatunkiem dominującym, lecz w sytuacji, gdy nasz układ odpornościowy jest osłabiony może zacząć nadmiernie się namnażać powodując rozwój drożdżycy (inaczej zwanej kandydozą).

W jakich sytuacjach może pojawić się kandydoza?

Czynniki sprzyjające występowaniu drożdżycy to:

  • Otyłość,
  • Ciąża,
  • Cukrzyca,
  • Niedokrwistość,
  • Niedobory witamin (głównie z grupy B),
  • Zaburzenia hormonalne,
  • Doustna antykoncepcja,
  • Urazy skóry,
  • Stosowanie antybiotyków (upośledzają odporność, wyniszczają naturalną florę organizmu), leków obniżających odporność (sterydy, leki immunosupresyjne, nasenne i uspokajające, leki przy owrzodzeniach żołądka, leki w chemioterapii nowotworów),
  • Niektóre zabiegi, np. wszczepienie sztucznej zastawki serca,
  • Alkoholizm,
  • Źle zbilansowana dieta: mleko i mięso zawierające antybiotyki, produkty bogate w cukry proste, nadmierne picie kawy, alkoholu, palenie

Produkty spożywcze, których spożycie powoduje wzrost grzybów w organizmie człowieka:

  • Słodycze, ciasta, ciastka,
  • Miód, napoje słodzone, słodziki, napoje w puszkach
  • Skrobia i produkty z białej mąki np. bułki, makaron, białe pieczywo
  • Drożdże i produkty z ich udziałem (pieczywo na drożdżach, chipsy, alkohol)
  • Sery pleśniowe, sery długo dojrzewające, mleko pasteryzowane
  • Przetwory mięsne, pasztety, konserwy, wędliny
  • Grzyby (świeże, suszone, marynowane)
  • Kawa i czarna herbata

Objawy kandydozy:

Drożdżyca jest chorobą, która daje niespecyficzne i niejednoznaczne objawy, a ich rodzaj i nasilenie zależą od miejsca zajętego drożdżakami oraz od cech indywidualnych pacjenta. Ogólnie, toksyny wywoływane przez Candidę powodują wahania nastroju, niepokój. Chociaż drożdże mogą zaatakować różne części ciała, my zajmiemy się drożdżycą układu pokarmowego. W kandydozie żołądka stwierdza się owrzodzenia i nadżerki. Kolejnym z objawów mogą być nudności, wymioty, krwawienia z przewodu pokarmowego, biegunki, wzdęcia.

Do najczęstszych objawów należą:

  • Zapalenie języka,
  • Skurcze jelit,
  • Wzdęcia,
  • Pleśniawki,
  • Biegunki,
  • Swędzenie odbytnicy,
  • Bóle brzucha,
  • Zaparcia

Diagnostyka, czyli jak rozpoznać zakażenie organizmu grzybami:

Rozpoznanie kandydozy nie jest proste ze względu na niespecyficzność objawów, istnieje kilka testów diagnostycznych, które umożliwiają diagnozę drożdżycy:

  1. Posiewy z kału, wydzielin i bon śluzowych – metoda stosowana najczęściej przez szereg laboratoriów, najskuteczniejszy jest posiew wykonany z krwi pacjenta.
  2. Badanie mikroskopowe krwi – stosowana przy zaawansowanej kandydozie, polega na obserwowaniu kropli krwi chorego pod mikroskopem.
  3. Kolonoskopia – to badanie endoskopowe, pozwala wykryć grzyba w dolnych odcinkach przewodu pokarmowego.
  4. Badanie immunologiczne.

Dieta przy kandydozie:

Istotnym elementem leczenia kandydozy jest dietoterapia. Należy wyeliminować te związki z diety, które wspomagają rozmnażanie i rozwój drożdżaków, czyli głównie cukry proste. Dieta nie powinna zawierać także produktów wysoko przetworzonych oraz produktów o wysokim indeksie glikemicznym. Zwraca się uwagę na konieczność eliminacji produktów zawierających laktozę oraz drożdże. Często zaleca się chorym dietę bezglutenową i bezlaktozową, która jest rekomendowana jedynie w pierwszym stadium leczenia choroby, często aż do złagodzenia objawów ze strony przewodu pokarmowego. Wskazane są potrawy lekkostrawne. Można jeść świeże oraz dobrej jakości mięso i ryby oraz jaja (zwłaszcza białko ,które zawiera wszystkie najważniejsze do prawidłowego funkcjonowania organizmu aminokwasy, witaminy i minerały). Zalecane jest spożywanie warzyw w dużej ilości. Należy ograniczyć ziemniaki ze względu na wysoką zawartość skrobii. Bardzo dobry wpływ na gojenie się ścian jelit po owrzodzeniach ma glutamina, zawarta m.in. w soku z buraków. Z owoców najbardziej odpowiednie będą: cytryny, grapefruity, pomarańcze, jabłka. Jadłospis można wzbogacić o morele, śliwki, jagody.

Ważne! Podczas stosowania diety często występuje głód słodyczy. Należy pamiętać, że to nie organizm się ich domaga lecz drożdżaki zasiedlające przewód pokarmowy człowieka.

W czasie diety, kiedy komórki drożdży obumierają następuje zwiększone wydzielanie toksyn do krwi (organizm się oczyszcza), co może wywołać niepokojące objawy (zmęczenie, wypryski na ciele, duszności). Jest to naturalny stan, który oznacza, że organizm chorego jest pełen toksyn.

Kiedy pierwsze objawy drożdżycy są złagodzone to w późniejszym etapie można ostrożnie wprowadzać zarówno gluten jak i laktozę, zwracając uwagę na ewentualne objawy choroby. Jednocześnie należy pamiętać o dostarczeniu wszystkich niezbędnych witamin (głównie z grupy B) oraz pierwiastków śladowych, stąd jest duży nacisk na spożycie znacznej ilości warzyw. Istotnym elementem dietoterapii jest także regulacja flory bakteryjnej, stąd zalecenia regularnego stosowania zarówno pro jak i prebiotyków. Najbardziej skuteczne gatunki drobnoustrojów to: L. rhamnosus, L. acidophilus, L. plantarum, L. fermentum KLD, B. bifidum. Skuteczność probiotyku warunkowana jest odpowiednio dużą dawką – zazwyczaj zażywamy ich za mało. W przypadku intensywnej antybiotykoterapii, należy zażywać nawet 6 kapsułek probiotyku dziennie (3 razy po dwie kapsułki) i wtedy dopiero daje to efekty. Można zażywać sam probiotyk lub jednocześnie probiotyk i prebiotyk albo po prostu symbiotyk (połączenie probiotyku i prebiotyku). Probiotyki nie tylko wspomagają odporność, ale przede wszystkim rywalizują z grzybami o miejsce i pokarm, działając negatywnie na ich rozwój. Oprócz kapsułek można również wzbogacić dietę w dobroczynne bakterie probiotyczne: zaleca się spożywanie jak największych ilości jogurtów naturalnych, kefirów, maślanek (laktoza w tych produktach została sfermentowana do kwasu mlekowego, dlatego jej zawartość jest dużo niższa w porównaniu do mleka słodkiego) czy zsiadłego mleka a także wszelkiego typu kiszonek (m.in. ogórki kiszone czy kapusta).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>