Kasza jaglana – samo zdrowie

Witajcie! Po dłuższej przerwie wracam z tematem znanym i niby oczywistym – bo kto z nas nie słyszał o niezwykłych właściwościach kaszy jaglanej? Postanowiłam zebrać wszystkie najważniejsze informacje dotyczące tego produktu i w telegraficznym skrócie tutaj Wam zaprezentować :) o tej kaszy można by mówić wiele, zresztą jest ona ciągłym przedmiotem badań naukowych, artykułów i publikacji. Produkt wrócił do łask stosunkowo niedawno, jednak kasza była znana i używana od niepamiętnych czasów. Jest jednym z najstarszych ziaren , które występuje na całym świecie.

Kasza jaglana powstaje z prosa – zboże to było uprawiane już 11 tysięcy lat temu na terenach dzisiejszych Chin, stanowiło ono podstawowe źródło węglowodanów w diecie ówczesnego człowieka. Proso nadal uważane jest przez Chińczyków za jedno z 5 świętych zbóż, obok ryżu, soi, żyta i pszenicy. Na terenach Europy proso zaczęto uprawiać później, 7-8 tysięcy lat temu, zatem jest to zboże z długą historią. W Polsce ciągle uprawia się niewielkie ilości tego zboża, najwięcej w rejonie województwa świętokrzyskiego.

Proso, dzięki niewielkim wymaganiom oraz krótkiemu okresowi wegetacji może być uprawiane w różnych strefach klimatycznych dając duże plony niezależnie od warunków atmosferycznych. Największymi producentami tego zboża są obecnie Chiny, Indie, południowa część Rosji oraz kraje znajdujące się w Azji Środkowej. Największe spożycie prosa przypadło na okres Średniowiecza – kasza jaglana miała stanowić ochronę ludności przed głodem i wszechobecnymi chorobami. Z czasem proso i powstająca z niego kasza jaglana traciły zainteresowanie konsumentów na rzecz pszenicy, na którą nastała moda w okresie powojennym.

Jaka jest wartość żywieniowa kaszy jaglanej?

Najważniejszym faktem jest to, że kasza ma właściwości zasadotwórcze, czyli nie zakwasza ona naszego organizmu. Jest to o tyle istotne, że dzisiejsza dieta współczesnego człowieka obfituje w produkty o pH poniżej 7 (duże spożycie mięsa i wyrobów mięsnych, żywności przetworzonej, kawy, napoi gazowanych). Kasza odtruwa organizm, reguluje gospodarkę elektrolitową pomagając zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu.  Jakie ważne składniki odżywcze zawiera kasza jaglana? Przede wszystkim witaminy z grupy B, potas, wapń, fosfor, miedź i lecytynę. Zawartość żelaza w kaszy jaglanej jest najwyższa spośród wszystkich kasz. Ponadto w tej kaszy znajdziemy krzem – pierwiastek odpowiadający za zdrowy wygląd paznokci, skóry i włosów. Tak zwana krzemionka, rzadko spotykana w produktach spożywczych wywiera również korzystny, leczniczy wpływ na stawy. Zawartość skrobi w jaglance jest niewielka, za to kasza jest dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Jej skład aminokwasowy jest korzystny – posiada dużą ilość tryptofanu.

Kaszę jaglaną poleca się osobom cierpiącym na choroby jelit, wątroby czy nerek a także gdy organizm jest wyziębiony (prażona kasza lekko rozgrzewa). Spożywanie jagłów obniża poziom kwasów żołądkowych, przez co wspomaga leczenie wrzodów, zgagi i refluksu. Dzięki zawartości krzemu jaglanka przyspiesza przemianę materii i ułatwiają odchudzanie. Należy jednak wspomnieć, że kasza ta, podobnie jak inne jest dość kaloryczna -w 100 gramach znajduje się około 350 kalorii. Nie jest polecana diabetykom ze względu na wysoki indeks glikemiczny w porównaniu do innych produktów mało przetworzonych (dość szybko podnosi poziom glukozy we krwi).

Również dzieci, osoby aktywne fizycznie i osoby potrzebujące szybkiego zastrzyku energii powinny włączyć do menu potrawy z kaszy jaglanej – jest ona lekkostrawna, a zawarte w niej węglowodany są uwalniane dając niemalże natychmiastowo energię do działania.

Kasza jaglana jest lekkostrawna a przy tym odżywcza i dostarczająca organizmowi niezbędnej energii (dzięki obecności łatwo przyswajalnych węglowodanów) – kleik z tej kaszy jest produktem polecanym pacjentom w wielu chorobach, nawet przy przeziębieniu – kasza jaglana usuwa nadmiar śluzu z organizmu, przez co działa antywirusowo, zmniejsza także stan zapalny błon śluzowych. Jaglanka sprawdza się również przy dolegliwościach związanych z układem pokarmowym, wątrobą, drogami żółciowymi oraz nerkami. Kleik jaglany, podobnie jak ryżowy, podawany jest rekonwalescentom po operacji.

Kasza jaglana naturalnie nie zawiera glutenu – białka występującego powszechnie w jęczmieniu, życie czy pszenicy, odpowiedzialnego za szereg schorzeń, mającego związek z depresją, rakiem, czy chorobami autoimmunologicznymi z celiakią na czele. Jest zatem polecana osobom z nietolerancją glutenu, jednak ze względów bezpieczeństwa zaleca się, by osoby na diecie bezglutenowej kupowały jagły ze znaczkiem przekreślonego kłosa na opakowaniu.

Jagły dostarczają dużych ilości witaminy E oraz lecytyny, która ma korzystny wpływ na pamięć i koncentrację oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi – dieta bogata w jagły jest polecana osobom intensywnie pracującym umysłowo oraz uczącym się.

Kasza ma korzystny profil kwasów tłuszczowych – w jej składzie przeważają tłuszcze wielonienasycone oraz jednonienasycone, niewielka ilość kwasów nasyconych oraz brak cholesterolu powodują, że jej spożycie wpływa korzystnie na serce i układ krążenia nie obciążając pracy najważniejszego organu człowieka i nie powodując miażdżycy.

Wykorzystanie jagłów w kuchni jest bardzo szerokie, dużą zaletą produktu jest jego uniwersalność: można jeść ją o każdej porze – rano na ciepło (popularna jaglanka z dodatkiem orzechów i owoców), na obiad jako zastępnik makaronu do zup, lub samodzielne danie w postaci placków, naleśników, wegetariańskich kotletów, na kolację jako sałatkę (w połączeniu z warzywami i sosem), a na deser jako ciasto czy pudding (przepis na pyszne i proste ciasto jaglane zamieszczam na końcu wpisu J).

Należy odpowiednio przygotować kaszę, by pozbyć się jej charakterystycznego, gorzkiego smaku: najlepiej przelać kilkukrotnie suchą kaszę zimną wodą, aż do momentu gdy woda będzie czysta, można też dodatkowo sparzyć ją gorącą wodą by zniwelować goryczkę. Innym sposobem jest całonocne moczenie kaszy w zimnej wodzie z dodatkiem cytryny lub mleka.

Najlepsze na deser :)

Oto prosty przepis na wykorzystanie jagłów w pysznym i prostym deserze.

Składniki:

  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej,
  • 4 łyżki oleju,
  • 3 jajka,
  • 6 łyżek gorzkiego kakao,
  • ¾ szklanki suszonych daktyli,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ¾ szklanki jogurtu naturalnego,
  • Płatki migdałów do posypania

Przygotowanie:

  1. Suchą kaszę przepłukać na sitku 3-krotnie zimną wodą.
  2. Ugotować kaszę w 2 szklankach osolonej wody.
  3. Ostudzoną kaszę przełożyć do miski.
  4. Dodać olej, jajka, kakao, proszek do pieczenia, pokrojone drobno daktyle i jogurt naturalny.
  5. Całość zblendować na jednolitą masę.
  6. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem o wymiarach 20×30 cm.
  7. Masę przełożyć na papier, na wierzchu posypać płatkami migdałowymi.
  8. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Smacznego! :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>