Przepis na sezamową owsiankę z owocami

1

Witajcie! Zaczął się nowy dzień i nowy, pracowity tydzień – żeby mieć energię na codzienne aktywności i obowiązki proponuję Wam super mega odżywcze doładowanie dietetyczne :) przepis na proste danie ładujące nasze akumulatorki na pierwszą połowę dnia – zapomnicie co to głód przynajmniej do czasu obiadu ;)

Dodam jeszcze, że danie jest bezglutenowe, może być także bezlaktozowe i wegańskie (jeśli wyłączymy jogurt). Podane owoce możecie zastąpić innymi, ulubionymi, tak samo z otrębami – jeśli macie akurat pod ręką inne (pszenne, żytnie, orkiszowe itd) śmiało możecie wrzucać ;) z ewentualnych przypraw polecam szczyptę cynamonu, kardamonu i wanilii – pychota!

2

Potrzebujecie (wychodzi około 5 porcji):

  • pół szklanki płatków owsianych,
  • pół szklanki sezamu,
  • pół szklanki otrąb owsianych,
  • pół szklanki otrąb gryczanych,
  • szklanka borówek amerykańskich,
  • dwie duże nektarynki,
  • czubata łyżka naturalnego miodu pszczelego,
  • pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Płatki i otręby najlepiej namoczyć dzień wcześniej w garnku (zalać ciepłą, przegotowaną wodą i całość zostawić na noc). Następnego dnia wystarczy podgrzać napęczniałą masę i dorzucić pozostałe składniki.

Borówki i nektarynki umyć na sitku, nektarynki pokroić na mniejsze cząstki. Owoce dorzucić do garnka z otrębami. Całość poporcjować na miseczki, dołożyć po łyżce jogurtu naturalnego na wierzch i dosłodzić małą łyżeczką miodu. Danie jest gotowe do spożycia – smacznego! :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>