Przepis na szpinakowy makaron z owocami morza

Witajcie! Lato to czas pięknej pogody i błogiego lenistwa :) z powodu wysokich temperatur, słońca i urlopu mamy ochotę na lekkie, pożywne dania, które nie wymagają spędzenia połowy dnia w kuchni ;) dlatego mam dla Was propozycję jednego z moich ulubionych pomysłów obiadowych – dania, które latem zawsze pojawia się w moim menu a smakiem przypomina wspomnienia z wakacyjnych wojaży do ciepłych krajów basenu Morza Śródziemnego. Zapraszam Was w kulinarną wycieczkę tam, gdzie zawsze świeci słońce :)

unnamed

Czego potrzebujemy do przygotowania dania? Oto lista produktów (ilości i proporcje można modyfikować):

  • 250 g mieszanki mrożonych owoców morza (krewetki, kalmary, ośmiornice, mule – do dostania w każdym większym sklepie),
  • pół opakowania (250 g) makaronu pełnoziarnistego typu rurki (jest zdrowszy od zwykłego jasnego z pszenicy durum, ponieważ zawiera więcej minerałów i błonnika, dzięki czemu szybciej wypełnia żołądek dając poczucie sytości),
  • opakowanie szpinaku mrożonego (400g) lub 5 garści świeżych liści szpinaku,
  • 2 duże cebule,
  • 5-6 ząbków czosnku (zawsze daję jak najwięcej, ponieważ lubię wyrazisty smak potraw),
  • opakowanie jogurtu naturalnego (250g),
  • 5 łyżek (50g) startego parmezanu (lub innego długo dojrzewającego sera) do posypania,
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • szczypta soli,
  • 2 szczypty pieprzu,
  • olej rzepakowy

Przygotowanie:

1. Do gotującej się, posolonej wody wkładamy makaron, gotujemy aż makaron uzyska stopień twardości al dente.

2. W międzyczasie obieramy czosnek i cebulę, drobno kroimy i smażymy na patelni z dodatkiem oleju rzepakowego (cebula ma się zeszklić a czosnek zarumienić).

3. Do podsmażonych składników dorzucamy owoce morza, smażymy około 5 minut.

4. Po tym czasie dodajemy świeży/mrożony szpinak, smażymy.

5. Całość doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

6. Gdy składniki dania się smażą to w tym samym czasie ścieramy ser na tarce o drobnych oczkach.

7. Wyłączamy patelnię, dodajemy jogurt naturalny, posypujemy serem i całość dokładnie mieszamy.

8. Przykrywamy patelnię pokrywką i zostawiamy na kilka minut (wszystkie składniki potrawy muszą się przegryźć a ser rozpuścić).

9. W międzyczasie odcedzamy makaron i nakładamy porcje.

10. Do makaronu dodajemy szpinak z owocami morza, całość można jeszcze doprawić ulubionymi przyprawami (bazylia, oregano). Danie jest gotowe :)

Podsumowując, przygotowanie składników, smażenie i gotowanie wyniosło w sumie około pół godziny. Warto wiedzieć, że owoce morza są dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka, ponadto zawierają nienasycone kwasy omega-3, witaminy z grupy B, jod, selen, fluor czy żelazo. Dodatkowym plusem jest ich niewielka kaloryczność.

Nie pozostaje mi nic innego jak zachęcić Was do spróbowania tego bardzo prostego i szybkiego dania oraz do gotowania w ogóle – przyrządzanie posiłków i wymyślanie nowych potraw to świetna, kreatywna zabawa! ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>